Lubenica

Vraćam se ja pre neki dan iz teretane, da budem iskrena, ne znam da l me više bole ruke ili noge ili trbušnjaci ili zadnjica, uglavnom, nije mi dobro. Maltene ne počnem da kunem svoju sudbu, ali imam taj neki page na Facebook-u Fitness Inspiration i tu me toliko motivišu da ne smem da zapomažem. Ali , konstatovali smo, nije mi dobro.

Stanem na stanicu, jbg, teretana mi je veoma daleko od kuće (ali, ne, ni to me ne obeshrabruje) i moram da menjam nekoliko prevoza... Tek autobus mi ode. Strpljivo ukucam broj, vidim idu sledeća dva , tu su blizu. Utom, vrlo sporo,  u susret mi nailazi jedna starija gospođa. Seda kosa skupljena šnalom, nizak rast, onako kako sve starije žene godina omalene. U širokim izbledelim pantalonama, širokoj bluzi, odrpanih cipela. U jednoj ruci joj je ogromna štaka, veća od nje, u drugoj neke kese.

Vidim da me gleda u oči, preko mojih naočara i otvara usta, te brzo skidoh slušalice. Konstatuje kako nije uspela da uđe u prethodni autobus jer od prevelike gužve nije imala gde da spusti lubenicu. Odjednom primećujem i sadržaj jedne kese, veliku lepu zelenu lubenicu. Vau. 

Objasnim joj ukratko da drugi autobus stiže uskoro , te ona s velikim olakšanjem sede na klupicu. Onako se pritom iskreno nasmejavši od radosti što sam joj rekla da nailazi autobus, toliko se slatko oduševila da se devojka pored nje sita ismeja. Dobro... Oduži se to naše ''sad će autobus'' jer tih semafora na te dve stanice ima otprilike 5,6  , neka katastrofa...

Malo mi tu ''uđemo u spiku'' , između ostalog iskreno priznam i da nikada nisam umela da izaberem dobru lubenicu (potpisujem-nikada! Sećam se jednom prilikom sam s dečkom kupovala lubenicu,  bili smo super mladi i  sveže zaljubljeni i otišli smo zajedno da je kupimo. Čovek nam prodade neku rečenicom- Evo, ova, slatka je kao vas dvoje. Da bismo je kod kuće rasporili i pogledali lubenicu koja je toliko prezrela da je na ivici da bude buđava. Šta li je time hteo čika da nam kaže?). I njen odgovor na to bio je savet kako ona treba da zveči da bih znala da je zrela uz opasku da :,,Ni kada je nešto lepo, ne valja kada je preterano.'' Osvojila me je.

Dok sam ja u svojoj glavi vagala da li bi bilo neprijatno njoj ukoliko bih je pitala da joj ponesem lubenicu, ka autobusu koji nam je nailazio, ona me sama, vrlo ljubazno zamolila da joj pomognem sa kesom dok ne uđe u autobus. Zajedno smo izabrale u koji autobus ćemo ući jer nam nekoliko ide u susret, i kao dve drugarice, zapričale se i ušle na prednja vrata. Milena, kako se zove naša glavna akterka, živi u Grčića Milenka... Mnogo joj se jela lubenica, a ovde gde imaju najslađe, morala je da dođe sama, jer nema ko da joj kupi i donese. Čak me je pozvala u goste, ''Svrati, nekad'' reče (i adresu )  i onako bez patetike i bez kukanja, dodaje u razgovor, kao so u salatu :''Kod mene je sve pomalo neuredno, nisam stigla sve da pospremim. Znaš 6 meseci sam bila nepokretna i u bolnici, i lopovi su sve prevrnuli i odneli...Eto, tu sam ja a ti svrati. Jesi li i ti ovde...?'' i na moj kometar da živim u Kaluđerici, ona se prvi put namršti :''Au, pa ti si tamo.'' bez čak...Jer ni to nije njoj dramatično.

Prijatno, sve najbolje, i ona ode. Sa svojom lubenicom, praznom kesom i štakom od dva metra. I nije joj teško da tako jedva , ali ipak hoda, ode po svoju lubenicu , koju će pritom sama jesti, a zanima koliko dana će da joj traje njoj onako sitnoj, koščatih ruku i duguljastih prstiju...

Baka Milena... Koliko li ih je još tako samih u gradu...? I koliko njih nije izgubilo duh...

A tebi je sve teško i da odeš do prodavnice iza ćoška i da tražiš daljinski od TV-a i da spremiš kajganu... Tebe treba da bude sramota što zauzimaš mesto u životu za one ljude koji su zaista spremni da ga žive. Do poslednjeg daha.