Nedelja, Decembar 16, 2012

Sedi, udobno se smesti

Nisam skona da komentarišem nečiji muzički ukus. Šta više bilo kakav ukus. I nikad se nisam bavila kritikovanjem nekog muzičkog albuma, kao, šta se ja razumem u to. Ali, pošto toliko otvoreno ističem da sam Severinin fan, shvatila sam kao svoju odgovornost da prokomentarišem njen novi album koji sam imala prilike da preslušam.

Ona je najavila svoj album pesmom ,,Uzbuna'' koja je brza, hit, prosto nastavak Breda i Italijane... Ali album ,,Dobro došao u klub'' je sve samo ne poziv na žurku. Ima tu pesma dve koje ćemo slušati po klubovima, ili uz koje ćemo da đuskamo na njenom sledećem koncertu... To vam prepuštam da otkrijete sami. 

Međutim, kada je reč o albumu u celini, moja topla preporuka je da ni ne pokušavate da se upuštate u to bez flaše dobrog crnog vina. Ako ste, kojim slučajem, jedni od onih koji su svoje veze okonačali u decembru (jer sva istraživanja pokazaše da se tad nešto veze najviše prekidaju), ili ste završili sa nekom svojom velikom ljubavlju, ovo je pravi album za vas. Potrebno vam je samo da budete sami, pustite njen glas da vas iskreno vodi kroz balade kao što su ,,Ostavljena'' i ,,Kamen oko vrata''. Znači, čaša vina, Severina, bolna uspomena i dobro emotivno secivenisanje. Jer je ovo jednostavno momenat kada čuješ njen glas i veruješ da je balada ona prava iskrena i moraš da se saživiš pa sve i da ti niko nikad nije slomio srce.

Onda skupiš ono malo što je ostalo u tebi hrabrosti, pustiš da te šalala melodije vode i dalje kroz neke ninana tekstove, i povratiš se. Posle ,,Šta me sad pitaš šta mi je''  , balade koja je (kao i sve napisano, po mom mišljenju), jedna od njenih najboljih balada i uopšte pesama, ovaj album vraća Severinu u tu bolnu ljubavnu fazu. I ostavlja nam još balada kojima ćemo se vraćati, koje će trajati. A ta tuga neće večno. 

A onda kada završiš srceparajuću epizodu, izađeš sutradan sa nekim novim, nekim drugačijim i nekim ko nije bio tu. Daš šansu sebi, daš šansu danu, životu. Jer ako je najgore što može da se desi da te ponovo slomi, pa lako ćeš sipati još jednu čašu i nazdraviti uz Seve. U krajnjem slučaju, ako ona može stalno da bude slomljena i da se vrati jača nego ikad , zašto ne bismo i mi.

Bravo, Seve, za prenos emocija i iskrenost, a oni koji beže od emocija jednostavno će morati da se pomire da u ovaj ,,Klub'' svi kad tad moramo da uđemo. Pitanje je samo ko je dovoljno jak da iz njega izađe.

 

Kraj mene godinama miran spavao

Ja oka nisam sklopila ni trena

Jer sam se straha nauživala 

Da ću biti zamjenjena

Ali srećo ja ću tebe ostaviti prva

Ne zbog toga što sam jaka žena

Ja sam se straha nauživala

Da ću biti ostavljena

 ***

 

 Suza nemamo čak ni kada nam se plače

Što je duži nam staž, rečenice su kraće

Jedno drugom iz inata smo kamen oko vrata

Hrabri umiru li kad imogu da prežive

 A ti znam čak i moje plašiš se blizine

Reci da li ljubav sada ima išta s time

 

 

 

 

 

(Stihovi su iz pesama ,,Ostavljena'' i ,,Kamen oko vrata'' sa Severininog albuma ,,Dobro došao u klub'')

 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me